Meg i ræva!

Mange har de siste dagene kanskje lest i dagbladet eller blitt fortalt at det er jo livsfarlig å snuse. Jeg har selv hatt statistikk på skolen, så jeg tenkte jeg skulle se litt nærmere på saken. Statistikken virker jo soleklar! 67% sjanse for å få bukspyttkjertellkreft. Denne hissige kreftformen som gir en stakkars faen 2% sjanse for å overleve mer enn 5 år. Dette høres selvfølgelig ut som dommedag for oss snusere. Men som sagt, jeg tok en litt dypere titt i materiene. Den overnevnet kreftformen rammer ca 550 mennesker årlig i Norge. Det vil si ca 1.20 person av et tilfeldig utvalg på 10.000. Hvis vi da går utfra at ca 150.000 mennesker i Norge snuser, blir dette ca 0,3 person av de 10.000 Altså er sjansen for en ikkesnuser ca 0,9 av 10.000. Hvis vi så tar et tilfeldig utvalg på 10.000 snusere, vil ca 1,5 personer få bukspyttkjertellkreft. Ser vi helt bort fra snusere i det første utvalget, kommer vi frem til at ca 2.05 personer av 10.000 snusere vil bli angrepet av denne hissige kreftformen årlig. (1,22*1,67) Huff, nå ble jeg redd!!
Vi kan gå enda lenger. Hvis vi fremdeles antar et ca 150000 nordmenn snuser, vil ca30,5 snusere då årlig av bukspyttkjertellkreft. Hva med de 519,5 andre som dør? I følge min statistikk, er det langt mindre farlig å snuse enn ikke å gjøre det :-)
Det kunne vært artig å se hvor stor % av befolkningen som fikk bukspyttkjertellkreft i et land der snus ikke selges

Ha en optimistisk dag

Ping

Publisert
Kategorisert som Blogg

Av Ping

Ping: av latin; Pingus magnificus. Menneskelignende skapning, nært beslektet med både delfin, fjell-ape og snørev. Trives best i alpine fjellstrøk, men kan også treffes i mer eller mindre urbane strøk, eller ved havet. Arten bedriver ofte mye av sin tid til matsanking, slik at den kan sette ut på kortere eller lengre reiser vekk fra sin bopel for å treffe beslektede arter. Arten observeres ofte sammen med beslektede og likesinnede arter i fri utfoldelse, oftest er det i lek, men også etter å ha fått i seg gjæret frukt.

11 kommentarer

  1. Jeg ville ikke frem til annet enn at ting ikke ser så mørkt ut som det kan virke i hovedoppslagene på TV2 nyhetene.

  2. Slike nyheter om kreftfare stemmer aldri. Hvis det som står i artikkelen hadde vært tilfelle hadde 1. Advarselen om kreftfare ikke blitt fjernet. 2. Det hadde vært kjent for lenge siden. 3. Dette er helt sinnsyk misbruk av statistikk…

  3. Ping: Jeg gjorde nøyaktig det samme regnestykket, og kom frem til at jeg har dobbelt så stor sjanse for å dø av hudkreft som bukspyttkjertelkreft selv om jeg snuser. Ergo, jeg bruker solfaktor og snuser, og reduserer kreftfaren!

  4. På sin plass med en oppklaring fra matematisk institutt, Blindern. Artikkelen sier nemlig at det er 67% STØRRE sjanse for å få kreft. Du må altså ta med i beregningen din hvor mange ikke-snusere som får denne kreftformen. Dersom du deler antallet snusere som fikk denne kreftformen på antallet ikke-snusere som satt i samme uflaksen, ganger dette svaret med hundre, så bør du ende opp med 67%. Værsågodbarehyggelig

  5. En oppdatering fra Institutt for Industriell Økonomi og Teknologiledelse, Gløshaugen: Det er fortsatt forsvinnende liten sannsynlighet for å få denne formen for kreft dersom en snuser eller ikke. Hvis 550 av 4,5 mill får dette i utgangspunktet er man ikke akkuratt spesielt eksponert?

Kommentarer er stengt.