En forvirret pirat

Jeg har alltid vært imot ulovlig kopiering av musikk, selv om jeg alltid har gjort det selv. Jeg er hva du kan kalle en piratkopi-kujon. Jeg har alltid sett positivt på at spesielt musikkbransjen til enhver tid har forsøkt å stanse piratkopieringen, men jeg har ikke akkurat bidratt noe særlig selv. I Norge fastslår IFPI (International Federation of the Phonografic Industry) at piratkopiering utgjør mindre enn 10% av den lovlige musikkomsetningen, mens i Kina ligger salget av ulovlig kopiert musikk på over 90%.

Piratkopiering av musikk kan deles inn i 3 grupper :
Enkel kopiering – Uautorisert kopiering av en original cd for kommersiel fortjeneste.
Avansert kopiering – Forsøk på å gjøre kopieringen så autentisk som mulig, for så å utgis som original.
Bootlegs – Opptak av live og kringkastings-opptredener.

Men en ting som gjør meg litt forvirret i henhold til piratkopiering, er dette med kopibeskyttelse. Musikkbransjen har liksom fått det for seg at dersom de legger inn tekniske sperrer på cd’ene, som gjør dem umulig å kopiere, så vil alt ordne seg. For-så-vidt en tålig akseptabel tanke i teorien, men ikke i praksis. Jeg kjøpte nylig cd’en til Skambankt, og da jeg kom hjem for å høre på den oppdaget jeg at det var kopisperre på den. Sikringen gjør nemlig at platene ikke kan spilles i de fleste bil-spillere,PC-er og DvD-spillere. Jeg har ikke cd-spiller, og for det skal jeg straffes. Jeg har alltid spilt cd’ene mine i DvD-spilleren, og har ikke planer om å kjøpe noen forpult cd-spiller. Det utstyret jeg har, tar nok plass som det gjør.

Men det mest besynderligste midt oppi det hele, er at det ikke var noe stress å kopiere cd’en. Jeg brant den over på en ny cd, og nå var det ikke noe problem å spille den i DvD-spilleren. Jeg forstår ingenting. Nå har jeg en Skambankt-cd til pynt og en til bruk. Tar dobbelt så mye plass. Uansett ble jeg tvunget av denne vidunderlige kopisperren til å kopiere cd’en for å kunne høre på den. Nada comprendinos, Jeg er fortvilet .. forbanner denne kopisperren!!

Publisert
Kategorisert som Blogg

Av Marius

Marius liker å være litt outsider. Han blir lett provosert av folk som ikke bruker blinklys og er med på det meste. Få hemninger hos denne karen. Er fryktelig glad i vodka med de fordeler og ulemper som det fører med seg. Sitter når han tisser. Låser sjelden døra. Mye tvangstanker.

6 kommentarer

  1. Denne cd en har ikke noen som helst form for kopisperre.
    den hadde da ikke hatt «compact disc» logoen, men «copy controlled» logo. Skambankt som band er i mot kopisperre og vi hadde aldri tillatt at et produkt hadde kommet ut med det.

  2. Panzer: Det var iallefall nesten umulig å kopiere den. Litt irriterende når man har kjøpt en cd som man gjerne skulle kunne spilt på PC’en… Utover det er den som naftalin for sinn og sjel!

Kommentarer er stengt.