Dagens spørsmål

I dag skal det dreie seg om tid og datoer.
Primstaven var den offisielle kalenderen i Norge fram til hvilket år?
I følge den overnevnte staven, når begynte hunde-dagene, og hva var det?
Husk at googling er feigt og at her gjelder det å ha æren i behold

Ping

Publisert
Kategorisert som Blogg

Av Ping

Ping: av latin; Pingus magnificus. Menneskelignende skapning, nært beslektet med både delfin, fjell-ape og snørev. Trives best i alpine fjellstrøk, men kan også treffes i mer eller mindre urbane strøk, eller ved havet. Arten bedriver ofte mye av sin tid til matsanking, slik at den kan sette ut på kortere eller lengre reiser vekk fra sin bopel for å treffe beslektede arter. Arten observeres ofte sammen med beslektede og likesinnede arter i fri utfoldelse, oftest er det i lek, men også etter å ha fått i seg gjæret frukt.

9 kommentarer

  1. Primstaven ble brukt fram til slaget på Balder i 1177. Deretter inførte Harald Lange en tredimensjonal stav basert på solgangsbris, månefase og Greenwich-mean-time. Folket gjorde opprør og Harald Lange ble utsatt for mytteri i eget skip. Opprørerne innførte en ny stav – hunde-staven. Denne staven ble innsmørt med Harald Langes blod og brukt til å lokke til seg villhunder i omegn. Den første uken med villhund-jakt har i den senere tid bltt kalt for hunde-dagene.

  2. Det høres ut som den store lyrikeren Ludvig Foss har gått over i historieforskning. Jeg lurer på om deler av denne historien er gjengitt i hans diktsamling Kråkebitar. Gunnar, har du oversikt?

  3. Primstaven ble brukt til godt etter reformasjonen, jeg vil gjette på en gang på slutten av 1700-tallet. Hundedagene er de siste dagene før jernnettene, altså i begynnelsen av august. Hundedagene har ingen betydning for meg…

  4. Kan man spørre om hva hundedager og jernnetter innebærer? Det høres en smule absurd ut for meg…

  5. Primstaven ble skiftet ut med den gregorianske kalenderen ca 1700. Hundedagene er navnet på perrioden fra 29 juli, og kalles hundedagene fordi folk trodde hundene ble gale, men i virkligheten var det bare varmen som gjorde at det klikka litt for dem.

  6. Zahl, jernnettene er de første frostnettene, ca i midten av august tror jeg. Egentlig burde det jo vært hundenetene, siden det ble så bikkjekaldt.

Kommentarer er stengt.