Språkblomster – og dagens spørsmål

I løpet av mitt nesten 30 år lange liv har jeg opplevd mye rart språkmessig, fra å være en riksmålsfantast med «kuen», «hytten» og «benene», til i nyere tid å ønske at jeg hadde en noe mer særpreget dialekt. Hele tiden har jeg uansett vært opptatt av språklig bredde, og selvfølgelig korrekt rettskrivning.
I går benyttet Tonje (A.K.A Celine Holmlia) seg av et spennende ord, «jeg må omkalfatre hele permen». Dette ordet hadde jeg i løpet av 29 år faktisk ALDRI hørt eller sett. Ordet er fantastisk vakkert, og en språkblomst av de sjeldne.
Omkalfatre betyr enkelt og greit «snu opp ned på», eller «foreta en kraftig endring».
Har noen andre gode ord som kan omkalfatre en ellers grå dag?

Over til dagens spørsmål: Hvor sover fuglene? Altså hovedsøvnen, ikke middagshvil etc.

Publisert
Kategorisert som Blogg

11 kommentarer

 1. Det hører til sjeldenhetene at flygende dyr er i stand til å sove mens de er på vingene. Blant fuglene er tårnseileren den eneste arten som med sikkerhet greier dette kunststykket. Når mørket faller på, stiger flokken høyere og høyere opp i luften, og der ‘legger’ tårnseilerne seg til å sove. De strekker bare vingene ut fra kroppen og holder dem stille. Så begynner de å sveve langsomt i sikksakk ned mot bakken, nærmest som fallende blader. Nedstigningen tar noen minutter, men tårnseilerne våkner før de treffer bakken, trolig på grunn av trykk- eller temperaturforandringer. Så stiger de stille og rolig til værs igjen og tar seg en ny lur på samme måte. Tårnseileren har i den grad tilpasset seg livet i luften at den også er i stand til både å spise og pare seg mens den er på vingene.

 2. Fuglene sover på en gren.
  Når det gjelder språkblomster, så har jeg to fine:
  En affinitet; det å tiltrekkes noe og å defenetrere; bostavelig talt å hoppe ut av et vindu, men brukes om en rask utgang..
  I tillegg synes jeg konvergens er et fint ord..

 3. Ping: For de som har studert litt matte er ikke nødvendigvis konvergens noe gøyalt ord. Jeg vil foreslå omveltes som et ord for listen. Det er sikkert jærsk, men det betyr å gå over ende eller å gå på trynet.

 4. Pelle: Hvordan uttaler du det? Hvor legger du trykket? Omkalftre? omkAlfatre? omkalfAtre? Omkallfatre? omkalfattrE?

 5. Pelle: Jeg tror det er passivt. Man kan f.eks si at man må være forsiktig på glattisen sånn man ikke går omveltes og knekker av en lårhals etc.

Kommentarer er stengt.