Røldal, hva nå?

Cato, Skubz, og andre som mener noe: Her kan vi diskutere kundegrunnlag, veien videre og hva vi tror på om Røldal, Hochfügen og andre turiststeder…

Publisert
Kategorisert som Blogg

11 kommentarer

 1. En liten forsettelse på det som datt ut i shoutboxen: Eg trur mulighetene for området der oppe(Røldal-Seljestad) er ufattelig mye større enn hva man i utgangspunktet ser for seg. Oslo er 4 timer unna og belegget av mennesker som kommer fra østlandet er veldig økende, det samme gjelder stavanger området, 3 timer med bil og du er i Norges deiligste området. Ok: Haugesund, en liten skiamuslim by som ligger 1,5-2 timers kjøring unna Røldal, hva annet ligger i Haugesund, jo nettopp, en flyplass! Kundegrunnlaget vil dermed bli mye større om ting blir tilrettelagt fra denne flyplassen,noe som burde være fullt muligt å få til tilfredstillende. Det som igjen da presser seg fram er tilbud i fjellheimen. Da kan man se hva som allerede ligger veldig nært til Røldal skidestinasjon: man har en nasjonalpark som er veldig nærme i østlig retning som ett perfekt turområdet i vill natur, FIS godkjennt langrennsarena i vestliggende område retning, for å ikke snakke om mulighetene som ligger for ett familievennlig skiareal på Seljestad sia, og dermed også ett veldig bra utgangspunkt for å kunne danne vel så bra skiområde som Hochfugen, Zillertal slik det ligger i dag.
  Eneste selvfølgelige ting som ike kan samenlignes med Zillertal er dermed høyden på området som kan bys ut til kunden.

 2. En 8 seter er kanskje å dra litt hard i. De køene som er der på en god helg ville vært betydelig redusert med en 4-setersexpress. Det ville antagelig ikke kommet flere mennesker hvis det var en 8 seter enn hvis det var en 4 seter.. Problemet i Røldal, er at overnattingskappasiteten er sprengt. Vel og merke i helgene. I ukedagene er det jo heller labert. Da hjelper det lite med en 8 seter som går med tomme seter. Røldal er litt for langt unna sivilisasjonen til at folk gidder å dra fra de store byene på dagsturer. Hvertfall ikke i noen stor skala. Det Røldal trenger er et helhetlig destinasjons opplegg som kan samkjøre utbygging av anlegg sammen med overnattingsmuligheter og andre fritidsaktiviteter. Og ikke minst; Det Røldal trenger er ildsjeler! Noen som tør å ta tak og som ser at ting ikke skjer av seg selv.

 3. Ping/Ca2: Dere tenker langt på vei i samme baner som meg. Viktigere en antall stoler på heisene er nok hvordan heisene ligger i forhold til hverandre, og hvordan passasjerflyten optimaliseres mellom forskjellige heiser, parkering og andre tilbud. Målet er jo at det alltid er «litt» kø overalt, ikke en helvetes kø på toppheisen, og ingen mennesker noe annet sted. Jeg har mange rapporter om dette…

 4. Tror også det at en 8 seter er bortkastet.
  Gondolbane sier nå bare eg :)
  Då klare vi oss med to av sorten. Ein til toppen av Varden, ein til toppen av Kilestadnuten. Og om 10 år: en heis opp på hver side av områdene i mellom tunnelene. Med Elgårdshei vatnet som er nyutbygget til «rassikkre» parkeringsplasser.
  En Stolheis i fra Korlevoll som bringer folk litt opp på flatene, og en stolheis som ligger i bunn av Histeinsnuten og går opp på vestre side av nuten, og ender i nærleiken av Tjoaminnet eller noe sånt :) Ahh I LOVE to be dreaming….:) Med Solfonnsannlegget som den lokale «newschool» skisenteret og strøkene nyprepparerte bakker. Rullestad juvet ferdig utbyggd med inkl. toglinje direkte til Haugesund og Bergen samt Oslo tror jeg dette kan vær en realitet om 15-20 år om dem riktige(?) besluttninger blir tatt og folkets stemme får avgjør :)
  Ha ein drømmandes aften godtfolk :)

 5. Vi er nok ganske enige alle mann. Jeg syns det er kjempebra med utvikling i røldal, men folk flest kommer pga. skisenteret og sånn vil det fortsette å være uansett hvor mange reinsdyrsafariturer og lignende tilbud det måtte dukke opp. Og da må skisenteret utvikle seg. De kan ikke leve lenge på rykter om enorme snødybder og en villmann som kjører lodrette fjellsider. Det finnes bedre snø og høyere fjell andre steder… Jeg mener det må komme en heis som tar folk effektivt opp på fjellet og flere heiser og traseer som sprer folk utover. F.eks området nord for månedalen er glimrende! Og minst en heis bør gå til topps… og for all del, lag flere dasser, bilettluker og øk serveringskapasiteten!

 6. hyggelig med roldalsengasjerte folk!! eg er litt einige med alle saman her. eg er av oppfatninga at begrensingane m overnatting i helgene er positiv. ser jo at oddvar stadig er i lokalavisa og seier han treng stoerre sengekapasitet for aa kunna bygga ut skisenteret., men det viser seg jo at skisenteret ikkje klarer aa haandtera folkemengda som er der i helgene med eksisterande antall senger. dei helgene eg var der ivinter, saa var det 40 – 50 min koe for aa kjoepa heiskort i tillegg til «irriterande» lang koe paa stolheis+toppheis og ikkje ein gong til vurdering aa stille seg i pommes frittes-koen. eg meinar heller at dette betyr at skisenteret maa auka kapasiteten paa tilbuda sine foer antall senger aukar. dersom ein skal faa meir folk i midtuka, saa trur eg foerst skisenteret maa bli meir familie-/nybegynnar-vennleg og ein maa retta tilbudet mot utlendingar som har ferie til ulik tid fra norske fellesferiar. Nordmenn har muligheten til a ta ferie i helgene, vinter- og paaskeferie.
  faktum er jo at skisenteret har vore «gasselle» bedrift tre aar paa rad. saa vidt eg veit har alle investeringane til no vore fullfinansiert utan laan(veit ikkje om det stemmer?).
  slik eg ser det, saa kan skisenteret anten berre la det gaa og sviva som det er. ikkje investera og haava inn penger. bli rike..
  viss dei har lyst aa utvikla seg, saa er det like mykje dei som maa vera i forkant av utbygginga, og vera klar for aa ta imot auka trafikk som vil komme i staden for at nye tilreisande blir moett av kaos kvar helg. det er sjoelvsagt ikkje lett. vanskelig aa forutse. trur fks aldri nokon hadde forutsett at kapasiteten for det nye billettsystemet/billettsalget ville bli sprengt allerede i aar.
  poenget er i alle fall at hyggefaktoren i roeldal ikkje blir stoerre om ein faar 10 000 nye senger paa 2 aar.
  det viktigaste er aa behalda sjela i bygda. det kan ein klara saa lenge ein ikkje faar inn for mange storinvestorar. at alt i fraa overnatting til skisenter er familiebedrifter er med paa aa halda tempoet i utbygginga nede. eg har sett alt for mange skiresortar som faar inn kapital og voldtar lokalsamfunnet.
  Naar eg gjekk paa Hovden skigymnas, saa syns eg jo Hovden var eitt eksempel. Dei store grunneigarane gliste heile vegen til banken, men eg foelte heile plassen var meir som friplassen for fulle kristiansanderar enn ei sjarmerande bygd i setesdalen.
  Har sett verre eksempel seinare. Bankso er det verste. Bygd om fraa bondebygd til kopi av europeisk alpelandsby paa 3-4 aar. 500 nye hotell. 500 nye i loepet av neste 2 aar.
  Lokalbefolkninga lar seg kjoepa sjoelvsagt. Bra for lommeboka til denne generasjonen, men likevel for jaeklig.
  No er heldigvis ingen i Roeldal saa fattige at eg trur dei lar seg kjoepa paa samme maaten.

  Som dei fleste kanskje veit, saa blei Coopen i Roeldal bygd opp meir eller mindre paa dugnad. Nesten heile bygda kjoepte aksjer i butikken og var med paa aa reisa det.
  Har faktisk hoert folk som snakkar om aa faa til noko liknande med eit hotell i bygda. I liknande stil som hotellet ved brygga i Eidfjord. Slike idear likar eg. Folk i bygda er engasjerte dersom dei foeler dei sjoelve er involverte.
  Slik unngaar ein ogsaa likegyldighet og at det tar heilt av. Trur ikkje Roeldal er avhengig av ei sinnsjuk utbygging for aa overleva.

  Men ei bedre samkjoering mellom bedrifter og bedre kompetanse paa spesielle omraader innanfor turismen trur eg hadde vore viktig. Og me treng selvfoelgelig fleire aktivitetstilbud enn skisenteret. Eg trur folk som skal jobba med Roeldal si utvikling vidare maa kjempa ein like hard kamp for aa begrensa utbyggingsaktivitet som aa trigga den. Prioritera kvalitet.
  Snoen kjem igjen kvart aar, ein dag kjeme toget og tunnellane gjennom Haukeli. Utviklinga kjem uansett til aa fortsetta i tusenvis av aar til isen igjen trer ned igjen i fraa nord og breier seg over alle dei legendariske «Cato-klippene», «Cato-rennene», «Cato-linjene» i «Cato-land»:) Foer den tid trur eg og det er skiheisar/gondolar opp paa mange av «Cato-nutane» ogsaa.
  Naar isen igjen smeltar kan ein begynna paa nytt. Ikkje gjera alle «feila» ein gjorde i denne mellomistida.

  Blir litt for engasjert eg.. Men det er saa komplekst at ein blir jo heilt forvirra av kva ein sjoelv meinar..

  Trur i alle fall at det ikkje noedvendigvis er negativt at alle ikkje faar sengeplass kvar helg. Blir meir eksklusivt, og ein faar folk til bygda som virkelig er glad i Roeldal.

 7. Dette var interessant lesning for en som besøker Røldal nesten hver helg fra januar til langt ut i mai hvert år.

  Hvordan er situasjonen i dag sett i forhold til for 3 år siden? Såvidt meg bekjent har det kommet mange nye sengeplasser og ikke særlig ekstra heiskapasitet. (Stolheisen hadde vel åpent i 2006?)

  Foreligger det noen konkrete planer for videre utbygging av Røldal Skisenter?

Kommentarer er stengt.