Musikkdilemma

iTunesVed forrige årsskifte bestemte jeg meg for å slutte å kjøpe CD-er. Grunnen er at det er billigere og mer praktisk å kjøpe musikk på nett. Det er mye greiere å ha musikken på en bærbar datamaskin eller en MP3-spiller, så har du alt samlet. Argumentene for og imot er mange, men det er nå et valg jeg har tatt. Når valget først er tatt, kommer utfordringene. Skal jeg beholde mine gamle CD-er? Er det ikke bedre å laste alt inn og ha én konsistent samling? Mange plater har selvfølgelig en høy affeksjonsverdi, men det bryr meg ikke noe særlig. Så, ja, i utgangspunktet er jeg villig til å kvitte meg med hele CD-samlingen. Jeg var hvertfall det.

Om en god uke slippes Tungtvanns neste album «Siste skanse». Som stor fan skal dette kjøpes inn, og som med forrige album følger det med en gratis mixtape til de første som handler. Jeg kontaktet plateselskapet for å høre om man fikk med denne godbiten om man kjøpte albumet via iTunes Music Store. Svaret var negativt. Hva gjør jeg? Forhåndsbestiller jeg albumet for å få denne mixtapen, for så å legge inn musikken på datamaskinen og deretter selge albumene? Eller beholder jeg dem for å ha en komplett Tungtvann-samling? Skal jeg da bare ha Tungtvann-plater? Mange spørsmål som jeg ikke vet svaret på. Det eneste jeg vet er at CD-ene er forhåndsbestillt, og jeg gleder meg!

Neste store spørsmål er hvor musikk skal kjøpes. Jeg har til nå brukt iTunes Music Store, men der selges jo filene med kopisperre. Som med tannbørsten min, så ønsker jeg at det jeg kjøper kan brukes overalt og som jeg selv vil! Om jeg ønsker å putte tannbørsten der hvor sola ikke skinner så gjør jeg det. Om jeg ønsker å kopiere musikk til en annen datamaskin jeg disponerer, så vil ha denne muligheten! Heldigvis er det mange som er enige med meg. Forhåpentligvis vil denne sperren forsvinne slik som den har gjort i bl.a. Frankrike og Danmark. (Ja, jeg vet at denne sperren lett kan fjernes, men det er ikke poenget).

Nå er det kanskje noen som tenker at jeg er en dust som gidder å bruke pengene mine på musikk som lett kan lastes ned gratis via diverse P2P-tjenester. Vel, da kan jeg si at jeg ikke ønsker å være en kjeltring. Det er faktisk ingen forskjell på å laste ned ulovlig musikk og programvare, og å stjele en plate i sjappa. Mange jobber hardt for å produsere musikk eller utvikle programvare, og de bør få noen øre for arbeidet sitt. Tenk gjerne på om du liker å jobbe gratis neste gang du laster ned noe som du kunne betalt for. Jeg har ikke alt på det rene, og jeg ser ikke situasjonen helt sort-hvitt. Det finnes programvare og musikk på datamaskinen min som ikke er betalt for, men det er i det minste vurdert. Som hovedregel betaler jeg for all norsk musikk og programvare, så får jeg heller spytte inn litt mer penger når studentepoken er over og økonomien befinner seg på et annet nivå.

Herregud, nå ser dere hva jeg tenker på når jeg ikke befinner meg i bratte fjellsider med hvitevarer under beina og gode venner rundt ørene. Første helgen min i Bergen siden starten på desember, og jeg går på veggene. Har kastet snøball i dag, men det kommer kanskje i neste innlegg.

Ha en vurderende helg!

Publisert
Kategorisert som Blogg

Av Anders Ekkje Slettebø

Anders er en 80-modell som bor i Sandnes. I det daglige jobber han som webanalytiker i Webstep. Når han ikke jobber henger han med samboer, to barn og hund.

9 kommentarer

 1. Jeg kjøper også musikken min på ITMS. Anbefaler deg å ikke oppgradere iTunes til versjon 6 eller nyere, hold deg til versjon 5 og last ned jHymn. jHymn fjerner DRM låsen fra musikken du kjøper på iTunes. Den fungerer dessverre ikke mot den nyeste iTunes varianten enda.
  Nå kan man jo spøre seg om også dette er «tyveri», jeg mener personlig at så lenge du har betalt for musikken skal en kunne spille den på alle tenkelige enheter, ikke bare iTunes og iPod. Kall meg gjerne en aldri så lite «kjelltring» :) …men musikken er ivertfall kjøpt og betalt.

 2. Syns det er greit når du holder deg hjemme, blir litt mer gudd oppdatering då! Keep it up.

 3. Som sagt så vet jeg hvordan sperren fjernes Frode, og det du driver med er ikke tyveri. Hvem er du, Etne-Frode eller Stord-Frode?

  Toffa, det blir bedre tider nå :)

 4. Anders; du kan jo ikke kaste i det heletatt!!!…..
  P.S Jeg jobber gjerne gratis hvis jeg liker det jeg jobber med.

 5. Allofmp3.com er en artig liten side hvor musikken bare koster 10% av hva den gjør på iTunes. Lovligheten er blitt diskutert, men det heller i mot at de faktisk følger russisk lov, og da kan du jo ikke klandres. I tillegg får du filene i det formatet og komprimeringen du vil, uten noen sperrer.

  Jeg har også altfor mange CDer liggende(ca 1000?). Eneste stedet jeg bruker de er i bilen, men det blir vel også MP3 der etterhvert. Tror kanskje jeg skal bruke platene som lerduer eller noe…

 6. Etne-Frode her ja. Hvordan er egentlig utvalget av musikk på allofmp3.com, er det noe stort med norsk musikk der?

Kommentarer er stengt.