O-fag?

Jeg har tydeligvis ikke fulgt godt nok med i o-fagtimene. På gressplenen i Bjergstedparken i helgen ble det ført en diskusjon om stikkende insekter. Da slo deg meg plutselig at jeg har samme forhold til de gule og sorte insektene som jeg har til den plassen på et hus man oppholder seg når det er pent i været. Så, veps, humle og bie er for meg mye av det samme. Det eneste jeg tror er forskjell er at vepsen ikke er så feit som de andre. Hvem som dør, hvem som stikker og spiser, hvem som er farlige, og hvem som relateres til honning, vet jeg ikke. Faktisk så kjenner jeg at jeg blir litt småflau over manglende o-fagkunnskaper. Hjelp!

Publisert
Kategorisert som Blogg

Av Anders Ekkje Slettebø

Anders er en 80-modell som bor i Sandnes. I det daglige jobber han som webanalytiker i Webstep. Når han ikke jobber henger han med samboer, to barn og hund.

7 kommentarer

 1. Bier stikker og har «gripere» på spissen sånn at halen blir hengende igjen, bien kan aldri stikke mer og dør i løpet av kort tid. Biene er også de som samler honning og tar med tilbake til bikuben. Bier driver mennesker «oppdrett» av nettopp for å høste honningen.

  Vepsen er verstingen som kan stikke om og om igjen. Fikser heller ikke noe honning til oss, men det skulle ikke forundre meg om den hjalp oss å bli kvitt andre småirriterende insekter.

  Humlen kommer til slutt og er en smule annerledes. Litt fetere og ser ut som en avlang M&M med en gul-stripe rundt maven. Humlen stikker ikke, men brenner/svir visstnok byttet sitt.

  Det var min avhandling. Rett meg gjerne om noen har fulgt enda mer med i O-fagen.

 2. Humler stikker men det kjennes ut som den brenner/svir. Omtrent som bie og veps på en måde;)

 3. Det finnes faktisk bier uten «gripere» på brodden. Disse kan stikke flere ganger slik som veps og humle. Noen veps er jo uheldige slik at brodden blir hengende igjen. Da dør disse også slik som biene. Grunnen til at biene dør, er ikke fordi brodden er så viktig for dem, men rett og slett fordi endel av invllene også blir sittende igjen i byttet.

 4. Haha, bier er idioter. Det blir omtrent som om jeg skal ta en bit av hamburgeren, men så følger tenner og magesekk og tarmer med når jeg tar den ut av kjeften. Ikke rart biene er langt nede på næringskjeden.

  http://www.fluesmekker.no/
  Denne kan forøvrig anbefales mot all slags småkryp, utrolig morsomt, særlig etter noen øl. Vi hadde en variant med det fantastiske navnet «Max Smekker». Det utviklet seg selvfølgelig til hvem som var barskest når det gjaldt å zappe seg selv med den…

 5. Knut, dobbelt linjeskift gir avsnitt. Jeg har bare ikke hatt marg på avsnittene i kommentarene, men nå har jeg lagt til litt marger.

Kommentarer er stengt.