Se opp for speidere.

Her om dagen spaserte jeg forbi klubbhuset til en speiderorganisasjon. Det slo meg at disse individene får rote rundt i skogen i fred. De sliter ned allt de kommer over. Dette bare for å ha en artig greie å henge en diger kaffekjele på. Hogger ned en masse trær for å trene på å lage gapahuk. Hva en vitsen med en slik kunnskap? Disse barna kommer sikkert aldrig til å dra nytte av denne kunnskapen. Hvor langt unna veien finner du disse skapningene? Tror ikke det er stort lenger enn hva en gammel rusten turbuss klarer å slite seg. Eller en masse privatbiler fra overivrige foreldrer. De holder sunn livsstil i hevd, men jeg tviler en smule på om dette er hele fulle sannheten.

Se opp for fallende trær.

Publisert
Kategorisert som Blogg

Av Ole Kristian

Dag og natt. Soss og rølp om hverandre. I et sekund styrer han rundt med skinnhanskene sine og spiller golf med dyre solbriller. I neste sitter han med brennevinsflasken mens han dytter i seg hele chillier på høykant.

13 kommentarer

 1. Godt poeng O.K. Tror den organisasjonen har godt av en solid strukturell oppdatering, eller kanskje det er best at den forsvinner. Men hva mener VonBorring om saken?

 2. Det er vel som de fleste andre fritidssysler. Det er vel for å ha noe å fordrive tiden med. For å lære å være sossial. For å ha det gåy. Hvilken samfunnsnyttig verdi har de egentlig? Hvorfor lære å lage gapahuk når det finnes hus? Hvorfor koke kaffe på bålet når det finnes kaffetraktere? Hvorfor lære seg karate når det finnes håndvåpen?

 3. Nja…. Skeptisk!!!! Dette hadde eg sett på som nyttig lærdom i min ungdomstid….. Alle de nettene som ein blei liggende ute under ein busk…..(Dritings) Kunne kjapt lagd ein duganes gapahuk og bedre ly for natten…. Og hadde eg kunne lagd bål med bare nevene hadde eg og fått varme…. Av og til måtte dette utøves pga pappa Lægreid og mormor satt oppe litt for lenge på nettene og venta på sin snille sønn som aldri gjorde noe gale,….. MEN når det er sagt så har eg stygge minner fra både når eg har tura med både kniv og flammer i halv svimo….. Kanskje lika greit at vi ikke va speidere Ole????? he he Lenge leve 10 fingrer og norsk god gran/bjørkeskog!!!

 4. Hehe… har bygd mang en gapahuk på vei hjem fra fest ja. Det har nok reddet livet mitt faktisk:D. Grattis med kid forresten, Asle!

  Men seriøst så mener jeg speiderne bør læres opp til å forvalte naturen istedetfor å bruke den. Å hakke på trær med kniv er en morsom aktivitet når man er ti år men når mange gjør det blir det mindre skog etterhvert.

 5. Feil Skubi. Speidere lærer både å bruke og forvalte naturen. Å bruke er og forvalte. At man hugger smårtær med kniv er bare bra. Det tynner ut undreskogen og gjør det mulig for de store trærene å vokse seg enda større. Dessuten er andelen trær en hel brigade med speidere hugger ned mindre enn antall trær som må vike plass for ny bebyggelse og annen infrastruktur.

 6. Jeg er ikke enig Ping. Vet at speiderne lærer å værne om Vandrefalker og Pinnsvin. Poenget mitt (og O.K sitt tror jeg) er at stedene som speiderne bruker ofte bærer preg av det på en litt negativ måte. Dette har ikke noe å si for den globale oppvarmingen og slikt men er et dårlig eksempel for både speiderne selv og andre. Hvis alle bygget avanserte gapahuker og leirbål med benker rundt og sinrike innretninger for å grille pølser når de var på tur hadde de fineste leirplassene blitt ganske jævlige etterhvert(mange er det allerede). Hvis de driver systematisk tynning av underskog over er det vel positivt men realiteten er at de går løs på et lite område rundt der de holder til.

 7. Nå er det vel flere enn speiderne som ikke helt vet hvordan man skal oppføre seg i skauen. Tenk f.eks. hvordan det så ut på «campingen» på Hordatun her en påske. Tror de fleste speidere (på organisert tur hvertfall) tar med seg engangsgriller og det meste annet. Det er mer enn man kan si om de fleste andre som muligens tror at slikt bare forsvinner. Sånn ellers så er vel speidere som andre unge, og kunne helt sikkert vært litt mer diskre med hvor og hvordan de hugger trær. Selv har jeg ikke sett en enda leiplass med sinnrike innretninger for hverken det ene eller det andre. Kanskje jeg ikke er nok i skauen…

 8. Altså, i mine 15 år som speider har jeg lært noen ting om dette. Vi bestiller raier, ferdig nedhogga trær til å bygge gapahauk og spisebord med. All veden vi brenner (hunved) er også bestilt og betalt for, så vi skader ikke naturen, vi bruker bare resten.

  Vi har ikke lov å hogge ned noe når vi er på haik, da har vi med oss to teltstenger og en presenning. Den eneste gangen vi faktisk hugger ned noe er når vi er på overlevelses tur, og da blir det ikke mer enn ett lite tre eller tre.

  Jeg har ikke lært noe annet enn fine snille ting i speideren, og foruten at det er en fin friluftslivs organisasjon, så gir det også mennesker en sjanse til en alkoholfri helg nå og da. Lenge leve Speideren!
  Hilsen Speiderjenta.

 9. Godt å høre fra en som faktisk har vært/er i speideren. Jeg har selv en bakgrunn fra speideren. Jeg var der én dag, men da gravde vi bare grøfter til det nye speiderhuet. Det syntes jeg var kjedelig, så jeg sluttet :-) Jeg ville jo hugge trær og bo i gapahuk.

Kommentarer er stengt.