Valg 2009

Det er snart tid for stortingsvalg, og i dag fikk jeg valgkort i postkassen. Siden jeg er en borger som ikke er veldig politisk engasjert er jeg litt usikker på hvem som får min stemme i år. De ulike valgtestene pleier å gi en liten peikepinn hvor man ligger politisk, så jeg kjørte gjennom et par av dem. Her er resultatene!

start.no

Tenkte å starte med en lettbeint, og fant veien til Start.nos valgtest. De kaller det merkelig nok en quiz, noe som får meg til å føle at den ikke er så seriøs som sine konkurrenter. Første spørsmål er «Hvilken politiker ønsker du skal bli statsminister etter Stortingsvalget høsten 2009?» For meg er dette det samme som å spør om hvilket parti jeg ønsker skal vinne valget, og siden jeg tar denne quizen er det jo akkurat dét jeg lurer på. Dette var en dårlig start, spesielt siden «vet ikke» ikke finnes blant svaralternativene. Allerede ved første spørsmål gir jeg opp, og finner veien til neste.

vg.no

VG Netts Velgerguiden virker mer seriøs, selv om VG er en avis jeg ikke leser, verken på papir eller på nett. Første spørsmål lyder «Bør folk få tilbud om aktiv dødshjelp?». Er det mulig? Dette er for meg et veldig vanskelig spørsmål å ta stilling til, og jeg har ikke klart å bestemme meg. Det er så mange faktorer som spiller inn. Ikke her heller har jeg mulighet å svare «vet ikke», og jeg vurderer å gi opp. Svært usikker avlegger jeg et svar for å komme et steg videre, og krysser fingrene for å ikke bli spurt om abort. Heldigvis ikke. Neste spørsmål handler om skoler, og her har jeg meninger. Spørsmålene videre besvares, selv om jeg savner de usikre alternativene. Flere av spørsmålene har jeg ingen kunnskap om, og kan ikke, og har ikke lyst å ta stilling til. Selv om valget er hemmelig ser jeg ingen grunn til å skjule mine meninger. Etter å ha kjørt gjennom 35 spørsmål får jeg beskjed at SV er det partiet som ligger meg nærmest, med en ganske overlegen seier over AP og V. Et resultat jeg er rimelig fornøyd med. Det er godt å se at FRP ligger på bunn, men skremmende å se at de leder på landsbasis, med enorm margin over AP.

nettavisen.no

Nettavisen leser jeg heller ikke, men jeg prøver gjerne ut Partitesten. Spørsmålene er veldig like VG Nett sine, og jeg regner derfor med at resulatet blir likt. Det er litt flere spørsmål, hele 50 i tallet. Plutselig kommer det et spørsmål jeg får svare «vet ikke» til. Veldig bra ettersom jeg er usikker. SV troner toppen, men listen videre er noe omrokkert. AP har falt langt ned, men FRP ligger også her på bunn. Totalt sett likte jeg bedre spørsmålene til Nettavisen, og føler at denne testen gir meg et riktigere resultat enn VG.

aftenbladet.no

Om det er lokal patriotisme vet jeg ikke, men Aftenbladet er en avis jeg liker godt, og har stor tiltro til. aftenbladet.no er den eneste ikke-faglige nettavisen jeg abonnerer på. Jeg går i gang med Aftenbladets partivelger. Svaralternativene er bygget opp annerledes enn de to forestående testene, med fem alternativer med hvilken grad man er enig i påstandene. Dette passer meg bedre ettersom det er flere spørsmål jeg ikke ønsker å ta stilling til. Testen har færre spørsmål, og mange av dem er svarer jeg alternativ 3 på, altså verken enig eller uenig. Litt overraskende blir det Venstre som havner øverst på pallen.

aftenposten.no

Østlendingene kaller testen for en valgomat. Litt dårlig start at den ikke vil fungere i min foretrukne nettleser, Opera. Vil ikke gi opp, og velger et alternativ. Denne testen er mest gjennomført, med gode muligheter for å lese mer om de ulike utsagnene. Testen bruker samme svarinndeling som Aftenbladet, og jeg kjenner at troverdigheten er høy. I tillegg til svaret kan du vekte problemstillingene, noe jeg føler vil gi meg et riktigere resultat. Som på aftenbladet.no vant Venstre, så her må jeg gå dypere til verks. Kanskje jeg skal gi Sponheimen en sjanse i år?

Hva skal du stemme?

Publisert
Kategorisert som Blogg

Av Anders Ekkje Slettebø

Anders er en 80-modell som bor i Sandnes. I det daglige jobber han som webanalytiker i Webstep. Når han ikke jobber henger han med samboer, to barn og hund.

10 kommentarer

 1. Sitter i samme knipa! Jeg har også vært innom de fleste valgtester og blitt pekt i retning Venstre, men er dette veien å gå? Jeg føler meg ikke klokere..

 2. Vi er visst i samme båt når det gjelder politikk Anders..

  Fikk også venstre som resultat fra aftenbladet, men noen av deres påpstander gikk direkte imot det jeg hadde vektet.. Ser at Frank har fått Venstre der også.. Valgsnusk fra Aftenbladets side? :)

 3. Syns det er for lite som skille partiene generelt, helle sterkt mot blank stemme ettersom eg ikkje syns noen av partiene (med unntak av H og FrP, og e litt for uenig med mangen av deres idear) tar virkelige standpunkt. Alle snur seg ette vinden og sir en ting det ene øyeblikket og noe helt annet dersom folkeoppinionen (les mediakjør…) ikke svarer til dette. Alt i alt meget lite fornøyd med norsk politikk… på partitestene sitte eg mellom 45-50% enighet med ALLE parti bortsett fra rød valgallianse (eller hva de nå hete ) og KrF… Det e kanskje det einaste eg fikk ut av testene og det viste eg på forhånd….
  For færre parti med klarere standpunkt!

 4. Endte opp med Venstre på testen jeg også. Synes H og AP hadde vært den beste kombinasjonen i en flertallsregjering, men det er desverre utopi. Rart egentlig, i og med at SV og SP må svelge langt større kameler enn det Høyre hadde måttet i en regjering med AP.

 5. Med dagens regjeringsalternativer, er det etter min mening ikke noe annet alternativ enn å stemme på det rødgrønne alternativet. De har nok ikke klart å oppfylle alt de har «lovet», men de har gjort mye bra og jeg tror på fortsettelsen. Samtidig har Norge så langt klart seg utolig bra gjennom finanskrisen med sittende regjering. Venstre er også et parti som står for mye bra, men blir desverre for lite til å få gjennomført noe. Mine test-resultater ender stort sett opp på SP, AP og V – i den rekkefølgen, jeg ender nok opp på det i midten. Husk å stemme!

 6. Jeg får Frp i samtlige tester, med Høyre og Arbeiderpartiet på plassene bak. Jeg er minst enig med Venstre og SV på de aller fleste testene.

  Jeg skal stemme og sørge for at landet vårt faller i grus. Sånn er demokratiet

 7. Jeg har også blitt Venstre på flere partitester, og de ligger alltid nær toppen som ofte blir SV. Jeg hadde gjerne gitt Sponheim en sjangse hvis det ikke bidro til å styrke et borgerlig flertall(og hvis han trekker tilbake utspillet om at en skinke fra Gudbrandsdalen var minst på høyde med hvilken som helst skinke i hele verden). Er litt lei av kamelsvelgingen og naiviteten til SV så det blir nok Rødt eller blankt på meg… eller kanskje De Grønne men må isåfall sette meg mere inn i partiprogrammet deres. Mistenker det er litt SV ganger 1000 og det kan bli litt mye.

 8. Da jeg tok partitestene forrige gang ble jeg SV på nesten alle og tenkte å stemme Rødt. Men igår så ble jeg Venstre på alle, tildels med klar margin, og stemte faktisk Venstre. Lurer på hva som har forandret seg iløpet av valgkampen. Hadde en litt ullen følelse når jeg gikk ut av stemmelokalet. Følte jeg hadde solgt pønkersjela mi og svikta de Rødgrønne. Men jeg har lenge likt Venstres politikk og det at de setter individets frihet og rettigheter i fokus (i tillegg til å ha en tilsynelatende ansvarlig miljøpolitikk, fokus på forskning og et langsiktig og humant perspektiv). Det er nok det som ligger meg nærmest. Anarki under ansvar på en måte. Hvis et parti skulle regjert alene tror jeg Venstre hadde vært det beste alternativet.

  Til slutt vil jeg legge til at jeg er utrolig glad og lettet over at det ikke ble en borgerlig regjering. Puh!

Kommentarer er stengt.