Born to Run

Vibram FiveFingers KSO, bilde stålet fra vibramfivefingers.com
Vibram FiveFingers KSO, bilde stålet fra vibramfivefingers.com

Nylig leste jeg boken «Born to Run» av Christopher McDougall. Eller, jeg hørte faktisk på boken ettersom jeg kun har den på lydbok. Har forresten funnet ut at lydbøker fungerer godt til trening. Uansett, boken handler om Tarahumara (en urbefolkning i Mexico), ultraløping (alt som er lengre enn 42 kilometer), barfotløping, kroppens oppbygging og utvikling i forbindelse med løping.

Kort fortalt vil jeg anbefale boken til alle, spesielt til de som liker å løpe, og spesielt spesielt til de som liker å løper langt. Historiene og temaene er utrolig interessante, og jeg fikk mange aha- og wow-opplevelser. Spesielt gøy synes jeg det var å høre på alle prestasjonene innen ultraløping som jeg ikke ante var mulig.

Uten å røpe for mye har jeg, etter å ha hørt gjennom boken to ganger, blitt temmelig overbevist om at det ikke nødvendigvis er så bra for kroppen å bruke tradisjonelle løpesko. Så overbevist er jeg at jeg nå skal prøve å begynne å løpe med såkalte FiveFingers, et produkt som kanskje best kan beskrives som en fothanske, mer enn en sko. Det gjenstår bare å få sakene i hus.

Les eller hør boken, og si meg hva du synes!

Av Anders Ekkje Slettebø

Anders er en 80-modell som bor i Sandnes. I det daglige jobber han som webanalytiker i Webstep. Når han ikke jobber henger han med samboer, to barn og hund.

14 kommentarer

  1. Hvis føttene holder 60-70 grader under løping kunne man jo nesten puttet oppi ett egg og litt nudler og lage mat mens man løper. Imponerende fottøy! :)

  2. Heisann, har hørt på boken som lydbok. Kan konkludere med at det er en utrolig spennende og bra bok. Har også begynt å løpe barfot. Opplever nå at legger, føtter, fotbuen og akilles blir sterkere, samt at hoftesmertene jeg følte når jeg brukte sko er borte. Tilfeldighet? neppe :-)

  3. Løp mye barbeint for 30-35 år siden, men så tok fotballen over.
    Forsøkte en barbeintøkt på tredemølle for noen måneder siden, men leggene ble ødelagt for flere uker. Hvor lang tid brukte dere på å trene opp / «omprogrammere» leggene og hvordan fungerer «hanskeskoene» på grus?

  4. Fikk FiveFingers KSO for 10 dagersiden (bestillt fra Danmark). Det sies at det tar 4-6 uker å bygge opp muskulaturen for å komme tilbake til vanlig løpeturer. Begynte med 1,5 km og har økt med 0,5 km per trening. Foreløpig bare på tredemølle. Når jeg er oppe i 5 km skal prøve gateløping. Om våren er det lett å pådra seg skader, så det gjelder å være forsiktig.

Kommentarer er stengt.