Topp 10 feil i webdesign

Jakob Nielsen kalles en guru innen brukervennlighet, men hans meninger er elsket og hatet. Skjønner denne eldre karen egentlig Internett som medium? Allerede i 1996 publiserte han sin første liste med de ti største feilene innen webdesign. Den siste oppdateringen fra denne listen er fra 2007, og denne vil jeg her kommentere, punkt for punkt.

1. Dårlig søk

Søk på nettsiders egne søkefelt (ikke søkemotorer som Google) er en navigasjonsmetode som har økt i bruk de siste årene. Nettbrukere er mer og mer vant med å søke seg direkte til sitt mål. Dårlige resultatsider er frustrerende. Relevante resultatsider er viktig for å gi den beste brukeropplevelsen. Søkelogger er dessuten utrolig nyttig for nettredaktører til å forbedre innholdet. Les gjerne mer om dette i artikkelen 3 analyser i Google Analytics som skaper raske resultater. Nettsteder uten søkefelt burde skamme seg!

Min mening: veldig enig Jakob!

2. PDF-filer til nettbasert lesning

PDF-filer blir ofte publisert på nettsider fordi de er brukt i en annen sammenheng der PDF er et passende format. Det er da enkelt for redaktørene å bare laste opp en PDF i stedet for å tilpasse innholdet i en ny side eller artikkel. Dette bryter med brukernes navigasjonsflyt og fjerner navigasjonen. PDF-en er ofte tilpasset et annet format enn nettleseren er, og innstillinger i nettleser og i brukerens PC overkjøres av PDF-en. Ett ypperlig format til sitt formål, men feil format til bruk på nett.

Min mening: veldig enig Jakob!

3. Ikke skille på fargen på besøkte og ubesøkte lenker

Når besøkte lenker endrer farge er det lettere å orientere seg på hva man har lest, spesielt på sider med mange lenker. Vet du ikke nøyaktig hvilke lenker du skal lese er det forvirrende å navigere seg frem og tilbake uten at lenkene endrer farge. Dette er en av de eldste konvensjonene på nett, og jeg ser ingen grunn til å bryte den!

Min mening: veldig enig Jakob!

4. Tekst som ikke kan skumleses

Store mengder tekst på nett er vanskelig å skumlese, og på nett skanner vi innholdet i mye større grad enn i andre medier. Oppdeling av tekst ved hjelp av overskrifter, punktliser, uthevede ord osv., i tillegg til et lettfattelig språk øker lesbarheten.

Min mening: helg enig Jakob!

5. Fast tekststørrelse

Ved å sette tekststørrelse til en fast enhet (som piksler) kan tekststørrelsen bli låst i noen nettlesere. I 2011 er ikke lengre dette et stort problem da de fleste nettlesere har mulighet for å zoome hele nettsiden. Trenden med bittesmå skriftstørrelser er i tillegg i ferd med å dø ut. Det likevel viktig å respektere brukernes innstillinger, og fokusere på lesbarhet.

Min mening: riktig, men utdatert.

6. Dårlig søkemotoroptimaliserte sider

Alle som publiserer innhold på nettet ønsker at dette skal bli lest. For at innholdet skal bli lest må det bli funnet, og skal det bli funnet av søkemotorene må nettsidene være laget riktig. Det hjelper ikke at nettstedet ditt ser supersexy ut dersom ingen finner det. Nedprioritering av SEO er feil!

Min mening: helt enig Jakob!

7. Alt som ligner på reklame

Nettbrukere har en tendens til å overse reklame på nett. Vi har utviklet en evne til å lett skille ut innhold med forstyrrende reklame. Viktige lenker og knapper på et nettsted må derfor ikke være bannere, animasjon eller pop-up-vinduer.

Min mening: helt enig Jakob!

8. Bryte designkonvensjoner

Konvensjoner på nettet er én av de viktigste brukervennlighetsprinsippene. Ved å følge konvensjoner opplever brukeren det som forventes, og dette skaper trygghet og forståelse. Én av de vanligste konvensjonene er understrek på lenker. Designer bør derfor ha en veldig sterk grunn til å fjerne disse.

Beklagelse: ja, jeg vet at denne bloggen per i dag ikke har understrek på lenker. «Skomakerens sønn» blir vel min unnskyldning.

Min mening: helt enig Jakob!

9. Åpne lenker i nye vinduer

Dette er en vanlig praksis for nettredaktører som ikke ønsker at brukeren skal forsvinne. Saken er den at denne praksisen bryter med den logiske navigasjonsflyten ved å ødelegge tilbake-knappen, den mest brukte knappen i nettleseren. De siste årene har det blitt vanlig med fanebasert surfing, og de tradisjonelle teknikkene for å åpne lenker i nytt vindu, åpner ikke en ny fane. La brukeren få bestemme om lenken skal åpnes i samme, eller i en ny fane!

Min mening: helt enig Jakob!

10. Ikke svare brukerens spørsmål

Her vil jeg vel heller si at en riktigere formulering vil være «ikke løse brukerens oppgave». Alle har et mål nå man besøker et nettsted, og det er nettsidenes ansvar å følge brukeren/kunden til dette målet. Dette er en viktigste tankegangen innen for utvikling, design og publisering. Solid grunnarbeid med analyser og brukertesting er uunnværlig for å kartlegge brukerens mål.

Min mening: burde vært første punkt!

Av Anders Ekkje Slettebø

Anders er en 80-modell som bor i Sandnes. I det daglige jobber han som webanalytiker i Webstep. Når han ikke jobber henger han med samboer, to barn og hund.