Våkn opp! – en tankevekker om kunnskap fra Fredrik Härén

«Nå må du se å våkne!» synger Honningbarna. Jeg er så enig. Vi i vesten er innesnødd. Vi ser ikke lengre enn vår egen nesetupp. Vi tror vi er smarte, kunnskapsrike, fantasifulle og innovative. Fredrik Härén kan fortelle oss det motsatte. Vi må vi se å våkne før østen tar over verden!

For over to år fikk jeg en skikkelig tankevekker. Har egentlig alltid visst at det ikke står så bra til med allmennkunnskapen, men at det var så ille, det trodde jeg ikke. Det er stor grunn til å tro at det ikke står så mye bedre til med deg.

Nå skal du sette av én time av livet ditt til å få samme smellen som jeg fikk. Har du ikke tid, tar du deg tid. Dropp én av TV-seriene du skulle se i dag, så order det seg. Først skal du se Fredrik Härén prate om kunnskap og kreativitet på Kunskapensdag i Sverige, 2008. Du fortjener å bli deprimert og oppspilt over din egen inkompetanse. Deretter skal du sette deg ned, og gruble litt over Østens konkurransefortrinn. Det er ikke usannsynlig at verdensøkonomiens senter vil bli flyttet i vår levetid.

I desember for to år siden bestemte jeg meg for å gjøre noe med min kunnskapsmangel. Jeg skulle ikke lengre lese ubetydelige, tabloide nyheter som at kreftbehandlede Michael Douglas (66) går til angrep på en fotograf. Verden har viktigere saker å fortelle meg. Dagbladet og Aftenbladets lokalnyheter ble fjernet fra RSS-leseren min, og jeg fokuserte mer på utenriks. Dette har resultert i at jeg har blitt litt mer fòret på kunnskap, men det er et stort lerret å bleke. Litt av utfordringen min er å vite hvilke kilder man skal benytte seg av. Hvem tilbyr politisk nøytrale nyheter som virkelig betyr noe? Jeg savner saker som setter aktualiteter i sammenheng. Det er selvfølgelig trist å lese at det per i dag er over 1000 som er drept i opptøyene i Libya, men jeg sliter med å se det store bildet. Hvilke faktorer ligger til grunn for det som skjer i midtøsten nå? Jeg kan for lite historie og politikk til å se den røde tråden. For to uker siden ante jeg ikke hvem Muammar Gaddafi er. Hvor ligger problemet? Informasjonsoverflod på Internett? Feil fokus i skolevesenet? Kanskje var det ikke så smart å bruke tid på å lære to norske skriftspråk? Medias manglende dekning av hendelser som ikke påvirker oss direkte? Hva er egentlig grunnen til at vi leser mer om det amerikanske valget 1,5 år før det finner sted, enn vi gjør om det indiske mens det faktisk foregår? Fredrik har mange skremmende gode poenger.

I de siste årene har jeg vært aktiv i det norske helsevesenet. Ukentlig blir jeg overrasket over hvor tungtrødde systemene er. Blant annet eksisterer det ikke en elektronisk legejournal som alle i mitt nettverk av leger har tilgang til. Det finnes ikke én felles database med min kontaktinformasjon. Kommunikasjon mellom Førde sykehus og Stavanger skjer per papir. E-post er skumle greier. Fredrik påpeker at det ikke har skjedd forandringer det svenske helsevesenet på 15 år. Jeg tørr nesten å påstå det samme her til lands. Dette må skyldes at det ikke eksisterer konkurranse. Vi ser ingen trusler. Hvorfor forandre på noe som fungerer? Vi har det for godt. Nå må vi se å våkne. Hvordan skal vi kunne bli bedre om vi ikke har tro på oss selv? Norge er per i dag verdens beste land å bo i. Vil det fortsatt være det for våre etterfølgere?

PS! Jeg fikk tipset om Härén av kuttisme.no. Takk!

Av Anders Ekkje Slettebø

Anders er en 80-modell som bor i Sandnes. I det daglige jobber han som webanalytiker i Webstep. Når han ikke jobber henger han med samboer, to barn og hund.

5 kommentarer

 1. Er det en mulighet for at det er en korrelasjon mellom mangel på selvrealisering gjennom fysisk utfoldelse og denne nyvunne ønsken eller søken etter en bedre forståelse av det samfunnet rundt seg?

  Fredrik Härén er ikke bedre enn oss andre. Han overdramatiserer, overdriver og er veldig kategorisk for å få frem sine poenger. Han er en entertainer og han selger seg selv som ett produkt. Det er helt klart noe i det han sier, men det Norske samfunnet er neppe i forfall av den grunn. Hvis vi sier at «Vesten» har ett problem fordi vi ikke er flinke på å kultivere kunnskap, drive frem innovasjon og at vi har for høye lønninger, da vil jeg påstå at med tiden vil «Østen» få samme utfordringer som vi har i dag. De er i ferd med å ta oss igjen rent samfunnsmessig. De begynner å få samme godene som oss, men det betyr også at de vil få de samme problemene som oss, bare i mye større grad. Vi ser det allerede, arbeidere i Kina begynner å kreve høyere lønninger og bedre rettigheter noe som gjør at fabrikker blir lagt ned og arbeidsplasser flyttet til land som fortsatt har tilgang til lavere lønninger.

  VI mennesker har ett begrenset omfang for vår oppmerksomhet, eller veldig enkelt så har vi en begrenset kapasitet for oppmerksomhet. Den går ut fra «jeg’et» og omfatter i hovedsak være nærmeste, vårt arbeid og vår egen fremtid. Når vi har tilfredstilt disse behovene, kan vi bruke overskuddet på hvem lederen i Kina eller presidenten i India heter. Men denne typen kunnskapen påvirker oss ikke direkte, så i mylderet av alt annet der ute i verden blir det ofte utkonkurert. Slik kan Härén gjøre det til ett billig poeng i ett foredrag om kunnskap.

  Østens store utfordring er de enorme mengder med mennesker som bor der. Tar vi Kina, er de ett samfunn med 1,331,460,000 individer, kuet under ett sterkt kommunistisk styre. De er kommet der de er i dag på grunn av den sterke kontrollen staten har hatt og jo mer kunnskap, jo mer opplyste disse innbyggerne får, jo mer frihet vil de kreve. Dette frykter både dagens regime og flere Vestlige nasjoner. Vil det kinesiske samfunnet takle overgangen fra ett diktatur til ett mer vestlig demokrati? Vil det Kinesiske samfunnet takle 1 milliard enkeltindivider? Det finnes veldig smarte mennesker, som mener at dette er Kina’s store problem. Hva skal man da med 1 milliard kunnskapsrike mennesker, hvis de ikke har en velfungerende samfunnstruktur?

  Fredrik Härén er ganske ufordragelig. Han har mange gode poenger, han belyser viktige utfordringer, men han er ingen Messias.

  1. Er innledningsspørsmålet ditt mot meg, eller generelt? Personlig ser jeg ingen sammenheng.

   Vi har selvfølgelig begrensede muligheter for å ta til oss all informasjon, men jeg tror det handler mye om hva vi blir eksponert for. Hvordan kan du si at vi ikke har kunnskap om Østen fordi det ikke påvirker oss? Mange av de mest innflytelsesrike menneskene i verden bor i Østen. Vi vet det bare ikke. Häréns poenger er ikke billige, de er dyre som gull.

   Du som leser mye i utenlandsk media, ser du ikke en ubalanse i det vi får servert her til lands? Får vi informasjon som er politisk nøytralt?

   Befolkningsøkningen i Kina og resten av Asia er kanskje det største problemet vi har på moder jord. De har kanskje ikke en velfungerende samfunnstruktur, men er det ikke det de er i ferd med å utvikle?

   Takk for reflektert kommentar. Det er slike tilbakemeldinger som dette som gjør inspirerer meg til å skrive mine tanker og oppdagelser, Stian.

 2. Mye bra TV som produseres i sjangeren kunnskap om resten av verden. Anbefaler følgende: 60 minutes (CBS), Listening Post (Al Jazeera), Our World (BBC World), Frontline (PBS), Panorama (Channel 4), Horizon (BBC), Dispatches (Channel 4), Empire (Al Jazeera), Unreported World (Channel 4) og Fareed Zakaria GPS (CNN). Anbefaler også The Daily Show og Colbert Report på Commedy Central som adspredelse :) Er mye annet som er bra som jeg ikke kommer på i farten, men dette burde være nok til å bytte ut de fleste norske tv-kanaler.

Kommentarer er stengt.