Hva jobber Anders med?

I mange sosiale sammenhenger dukker spørsmålet opp – hva driver du med? – Nettsider og reklame, svarer jeg ofte. – Å ja. Er du programmerer eller designer? – Ingen av delene. – Øh? Hva gjør du da?

Jeg lager digitale brukeropplevelser som gir resultater.

Jo, nå skal du høre hva jeg driver med. Først skal vi gå noen år tilbake til Internetts spede begynnelse. I 1997 begynte jeg å lage nettsider. Jeg lærte meg Photoshop og kodespråket HTML, og brukte kun dette. Nettstedene ble laget med ett formål – at de som skulle ha og eie dem syntes de var visuelt tiltalende.

I dag, i 2011, er faget og prosessen langt mer omstendelig. Nå lager vi brukerorienterte nettsteder med en webstrategi som er utarbeidet fra en forretningsstrategi. Vi tenker målgruppe, oppgaveløsning og digital synlighet. For å nevne noe. Det er ikke lengre så viktig om ledelsen i en bedrift synes det ser bra ut. I løpet av en arbeidsdag jobber jeg blant annet som driftsansvarlig for publiseringsløsninger, prosjektleder, informasjonsdesigner, søkemotoroptimaliseringskonsulent, koder, nettredaktør, nettprodusent, interaksjonsdesign, brukbarhets- og brukervennlighetsrådgiver, tilgjengelighetsekspert, domeneadministrator, e-postmarkedsfører, kvalitetssikrer, rådgiver innen sosiale medier og som nettanalytiker. Veldig mye forskjellig, men jeg jobber ikke lengre med Photoshop og sjelden med HTML.

Hva er det enkle svaret på det enkle spørsmålet? Hva driver jeg med?

For å svare på det har jeg tenkt å spisse mine arbeidsoppgaver litt. Bli flinkere på det jeg synes er interessant, viktig, gøy, og som jeg tror har en fremtid. Da har jeg minimert listen, i tilfeldig rekkefølge:

  • SEO (søkemotoroptimalisering)
  • Prosjektledelse
  • Tilgjengelighet / universell utforming
  • Interaksjonsdesign
  • Brukbarhet og brukervennlighet
  • Måling og analyse

Svaret er fortsatt ikke enkelt. Kan jeg gjøre det enklere?

Ja. Jeg lager digitale brukeropplevelser som gir resultater.

Av Anders Ekkje Slettebø

Anders er en 80-modell som bor i Sandnes. I det daglige jobber han som webanalytiker i Webstep. Når han ikke jobber henger han med samboer, to barn og hund.