Brukertest av app for Lyse

Nylig utførte vi i Knowit en kvalitativ brukervennlighetstest av Lyses nye app som etter planen snart lanseres. Her deler jeg noen av våre erfaringer med en slik test.

Oppsett og programvare

Oppsett mobil brukertestMangel på egnet programvare er hovedutfordringen når man brukertester på mobil. Det finnes så vidt jeg vet ingen app som kan ta opp video av skjermbildene på telefonen samtidig som den tar opp video av brukeren. En hybridapp fra Silverback står høyt på ønskelisten min. Det vi bruker er en «Reodor Felgen»-løsning med to separate kameraer og Morae til å styre dem. Det ene kameraet monteres på en bøyd plate av pleksiglass og rettes mot telefonen. Det andre festes toppen av skjermen som brukes til å styre programvaren. Bildet av mobilen og fingerbevegelsene sendes inn til et eget rom hvor observatørene sitter. Dessverre klarer kun Morae å levere et bilder på 800 × 600 piksler, så vi får ikke utnyttet vår store observatørskjerm på 60″.

Testerne sitter med en rigg som plasseres på bordet. De har mulighet å løfte riggen og holde den i hånda, men det blir ikke like naturlig som å kun holde en telefon. Høyden og vekten gjør at den blir vinglete. Dette medfører at fingerbevegelsene ikke bli helt relle, da det blir mer naturlig å bruke pekefinger i stedet for tommel. Vi får likevel et godt bilde av forståelsen brukerne har til de skjermbildene de får presentert.

Funn

  1. Normale fingerbevegelser som «sveiping» ligger i blodet til Ola Nordmann. På samme måte som det er unødvendig å fortelle brukerne eksplisitt at de skal klikke på lenker, er det i apper unødvendig å fortelle hvordan fingerbevegelser fungerer.
  2. Ikke gjør for store endringer i standardkomponenter. Brukerne blir med ett mer usikre på interaktive komponenter dersom de ikke kjenner seg igjen i dem.
  3. Hold antall modulbokser til et minimum. Overskriftene blir lest, men ikke brødtekst.
  4. Hold tekst til et minimum. Brukerne vil ha funksjonalitet, ikke informasjon.
  5. Bruk store interaktive elementer. Bruk 44 × 44 punkter som et utgangspunkt. Husk, piksler og punkter er ikke det samme i appverdenen.
  6. Gi innskrivningsfelter hele skjermbredden. Plasser merkelapper over feltene, ikke til venstre.
  7. Glem den tradisjonelle tanken om sidehierarki som konvensjonelle nettsider ofte har. Apper er ikke hierarkiske.
  8. Bruk teknologier som oppfattes kjappe og responsive.
  9. Følg konvensjoner der du kan. Ikke finn opp kruttet på ny med annerledes navigasjon.
  10. Tenk at fingre kan skjule deler av skjermbildet. Plasser derfor essensiell informasjon over interaktive elementer.
  11. Vurder hva som skal skje med appen i landskapsmodus.
  12. Selv om du tar ut SIM-kortet på en iPhone fungerer fortsatt iMessage. Skru derfor av iMessage under test.
De fleste av våre funn stemmer overens med Apples iOS Human Interface Guidelines.

Jeg har tidligere anbefalt boken «Praktisk Brukertesting» av Eli Toftøy-Andersen og Jon Gunnar Wold som benyttes flittig ved hver brukertest vi gjør.

Har du noen lignende erfaringer? Kommenter gjerne.

Publisert
Kategorisert som Blogg

Av Anders Ekkje Slettebø

Anders er en 80-modell som bor i Sandnes. I det daglige jobber han som webanalytiker i Webstep. Når han ikke jobber henger han med samboer, to barn og hund.

3 kommentarer

    1. Jeg glemte å nevne at vi testet appen både på iOS og Android, men takk for opplysningen :)

Kommentarer er stengt.